A Veresi Pálinkaház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett.
Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Elmúltam 18 éves.

Nem vagyok 18 éves.
Veresegyház, Gödöllői út 2/a
Tel.: 06-20/965-722106-20/375-8010
Veresi Pálinkaház - külső fotó

Veresi Pálinkaház - bérfőzés

Cefrézési tanácsok egyszerűen, a Veresi Pálinkaház útmutatásával

Egy kis odafigyeléssel készített cefréből jobb minőségű és magasabb alkoholtartalmú pálinkát nyerhetünk ki.
Azok a gyümölcsök, amelyek erjeszthető cukrot megfelelő mennyiségben tartalmaznak, pálinka készítésére alkalmasak.
Az egyszerre leszedett gyümölcs cefrézése kevesebb hibát rejt magában, mint a kiskertekben naponta összegyűjtött gyümölcs. A naponként összegyűjtött gyümölcsöt maximum három napig gyűjthetjük egy hordóban, utána másik hordóba kell a gyümölcsöt gyűjteni, „nincs rágyűjtés”, mert az így gyűjtött gyümölcs káros folyamatnak indul. A külön kis hordókban kiforrt cefrét már össze lehet önteni és egy hordóban tárolni.

  • Válogatás, tisztítás. A cefrézésre szánt gyümölcsnek érettnek, egészségesnek és szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A cefrézés során kerüljük az éretlen vagy penészes, rohadt gyümölcsöket. A gyümölcsöt aprítás előtt mossuk meg!
  • A cefretároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki!
  • Aprítás, mageltávolítás. Barack és szilva esetében lehetőség szerint távolítsuk el a magot. A gyümölcs aprítása, zúzása az egészséges erjedés nélkülözhetetlen feltétele. A cefre jó lédús legyen, ha szükséges hígítsuk vízzel. A jó cefre állaga a lekvárhoz hasonló. A cefrét ne cukrozzuk fel, mert a kész pálinka minőségét rontja!
  • Savazás. A savszegény gyümölcsöket, körte, őszibarack, szamóca célszerű felsavazni. Az élesztők és enzimek számára megfelelő pH-érték kialakítása, a nem kívánatos baktériumok fejlődésének megakadályozása. A pH-érték beállítása foszforsavval – borkősavval 2.8 – 3.2 pH- érték körüli.
  • A cefre élesztővel való beoltása. Az igazán jó megoldás a szárított fajélesztővel történő beoltás, amelynek köszönhetően az erjedés egyenletesen, gyorsabban és káros mellékreakciótól mentesen zajlik le. (Alkalmazható élesztő, pl.:UVAFERM 228.)
  • Erjedés. Az erjedés első szakaszában az élesztősejtek elszaporodnak, ilyenkor ne zárjuk le a cefréző edényt. Az erjedés középső szakaszában az élesztők alkoholt termelnek a gyümölcscukorból, ilyenkor buborékképződés figyelhető meg, erre mondják, hogy „forr” a cefre. A főerjedés közben laza, habos „bunda” keletkezik. A cefrét naponta kevergessük meg és a „bundát” nyomjuk vissza a felszín alá. A „bunda” lesüllyedését követően a folyadék letisztul, a keletkezett lé, már nem édes, a cefre elkészült. Hűvös helyen kell tartani, 20 C° fok környékén. Ha kész a cefre, akkor már nincs szükség kevergetésre. Az edényt légmentesen zárjuk le.
  • A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma pedig párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzetéséről.

Már a régi paraszti gazdaságokban is készítettek jó pálinkát, és büszkék voltak rá. Ugyan a tudományos eljárást nem ismerték, mégis ösztönösen ráéreztek a fortélyára. A jó pálinka most is a magyar emberek büszkesége!

Eredményes cefrekészítést kívánunk!

Veresi Pálinkaház
2112 Veresegyház, Gödöllői út 2/A.
+36 20 9657 221

A Veresi Pálinkaház facebook oldala.